Merhaba bu yazımda Elektrik – Elektronik / Bilgisayar / Yazılım Mühendisliği odaklı, kariyer hedefi ve kariyer yol haritası belirlemek konusu üzerine değineceğim.
Kariyer hedeflerini tanımlamak, başarıya ulaşmak için kritik bir adımdır. Başarıya ulaşmak için nereye gittiğinizi bilmelisiniz.
Hedef belirleme döneminde kendi benliğimiz dışında aşağıdaki unsurların önemi de yadsınamaz;
- Aile
- Çevre
- Örnek Alınan İnsanlar
- Hayatımızı Etkileyen Dönüm Noktaları / Olaylar
Kariyer hedeflerinizin neler olduğunu bilmek sizin için olduğu kadar potansiyel iş verenler için de önemlidir. ‘Bilmiyorum’ veya ‘Bir fikrim yok’ demek sizi hayallerinize götürmeyecek, aksine kararsız görünmenize neden olarak istemediğiniz görevler üstlenmenize sebebiyet verecektir.
Hedef belirleme döneminde, üniversitede isteyerek bir bölüme girmiş arkadaşlarımız zaten olmak istedikleri şeyi belirlediler. Fakat olmak istedikleri şey gerçekten istedikleri şey olmayabilir. Veya tercih yaparken istemediğiniz bir yeri seçmek zorunda kalmış da olabilirsiniz.
Hedef belirleme dönemimizde aşağıdaki sorular bizi yönlendirmeli;
- Hangi işle uğraşmak hoşunuza gidiyor?
- Ne yaparken kendinizi daha iyi hissediyorsunuz?
Kendimiz bir hedef belirlerken, belirlediğimiz unsurlar;
- Somut ( Açık ve Net)
- Ölçülebilir ( İlerlemeniz veya hedefe ulaşıp ulaşmadığınız somut, tarafsız, mümkünse rakamsal verilerle ölçülebilir olmalıdır.)
- Ulaşılabilir ( Belirlediğiniz zamanda belirlediğiniz kaynaklarla ulaşılması mümkün hedefler seçmelisiniz. )
- Anlamlı ( Hedefiniz ana amacınız ile ilgili olmalı, genel planınızın içinde anlamlı ve gerekli olmalıdır. )
- Zaman Sınırlı ( Kısa / Uzun Vadeli )
Kariyer hedefini uygulamada kendimize aşağıdaki soruları sormalıyız;
- Yapabileceklerimden emin miyim? Başaramayacağımız şeyler üzerinde hedefler belirlemek, bize yoğun stres, motivasyon kaybı, yenilgi hissi, mutsuzluk olarak geri döner. Böylece kariyer hedefimizden uzaklaşarak, iş konsantrasyonumuzu kaybedebiliriz.
- Sevdiğim işi mi yapıyorum? İşinizden memnun olursanız, hedefleriniz de bu doğrultuda yükselecektir. Kariyer uzmanları, hedef geliştirmede öz değerlendirme yapmayı öneriyorlar. Bir takım kişilik testleri, kendinizi ve kişiliğinizi tanıyarak size hangi işin daha uygun olduğu fikrini verebilmektedir.
- Kısa / Orta / Uzun vade de plana sahip miyim? Örneğin bir banka memuru, ileride Genel Müdür olmak istiyorsa, kariyer hedefini uzun vadeli olarak düşünmeli, öncelikle kısa vadede azimli, sabırlı, kararlı ve istikrarlı bir yol belirlemelidir. Böylece, hedefleri gerçekleştikçe kendine olan güveni artacaktır.
- Alternatif planlarım mevcut mu? Hayat her zaman istediğimiz patika ve düzende gitmeyebilir. Alternatif bir plana sahip olmamak, kişide umudunu kaybetme, yeni bir işe başlamada zorlanma gibi sorunları beraberinde getirebilir.
Kariyer Hedefi kurmada veya örneklemede çoğumuz zorlanıyoruz. Yardımcı olması adına örnek hedefler Şekil-1’deki gibi olabilir.
Hedeflerimizi belirledik, şimdi biraz kendimizi tanıyalım becerilerimizin farkına varalım.
Kendimizi tanımak için en etkili yöntem SWOT analizidir. Bir çok iş yeri ve kuruluş personelini ve yaptıkları işi tanımak için bu yapıyı kullanmaktadır.
Şimdi bu yapıdaki harfleri, kişi ve marka bazında sorgulandığı bir örnekle açıklayalım;
- Strengths ( Güçlü Yönler ) – Başkalarının sahip olmadığı hangi özelliklere sahipsin? Rakiplerinize oranla hangi konularda başarılısınız?
- Weakness ( Zayıf Yönler ) – Başarısız olduğunuzu düşündüğünüz yönler var mı? Kötü alışkanlıklarınız neler?
- Opportunities ( Fırsatlar ) – Yaptığınız işi kolaylaştıracak veya kendinizi geliştirecek imkanlara sahip misiniz? Rakiplerinizin zorlandığı konularda nasıl daha öne geçebilirsiniz?
- Threats ( Tehditler ) – Ne tür engellerle karşılaşıyorsunuz? Mevcut rakipleriniz kimler? İşinizin gerektirdiği becerilere sahip misiniz?
Kendimizi tanıdıktan sonra hedefe giden yolda en önemli unsurlardan biri de sektör ve departmanı seçmektir. Bu tarz seçimler kişinin ilgi alanına ve çalışmak istediği bölüme göre değişebilir. Bazı kişiler için çalışma saatleri önemli bir unsur olurken, bazıları için maaş önemli bir kriterdir.
Şu ana kadar hep happy path adını verdiğimiz olması gerekenlerden bahsettik fakat bazen bilmeden yanlış yaptığımız veya yapılmaması gereken fakat yapılan yanlışları da sıralamak gerekirse;
- 35 Yaşından Önce Kariyer Planı Yapılmalı
- Çevre edinmekten kaçınılmamalı / Ne kadar network o kadar farklı fırsat
- Tavuk çiftliği kurmak gibi finansal risk alarak bilinmeyen bir alana kaymak / yatırım yapmak
- Kredi borcuna girerek kariyer planlamak
- İnsana güvenerek (akraba, sevgili vb.) kariyer planlamak
- Bir şeyleri deniyeyim diyerek asıl amaçtan sapmak
- Sözleşmesiz iş yapmak
- Her şey mükemmelmiş gibi kariyer planı kurgulamak
Kariyer planını ve hedefimizi belirledikten sonra artık geriye iş ilanlarını gözden geçirmek ve etkili bir özgeçmiş hazırlamak kalıyor.
Son olarak yazıma mühendis arkadaşlarımıza yardımcı olmak adına kısaca iş ilanlarında geçen ama yeni mezun birinin uzak olduğu meslekleri de kısaca anlatarak son vermek istiyorum.
12
Neko BebopIt's always a pleasure to do this streams with you! If we have at least half the fun than last time it will be an incredible success!
Happy
Marcus Jhonson
Like
Neko Bebop
Nick Grissom
Sarah Diamond
4
React!
Reply
15 min ago
Report Post
16
Nick GrissomI wouldn't miss it for anything!! Love both streams!
Like
Neko Bebop
1
React!
Reply
2 min ago
Report Post
19
Destroy DexYEAHHH!! @MarinaValentine I really enjoyed your last stream and it also was really funny! Can't wait!
React!
Reply
27 min ago
Report Post
26
Sarah DiamondThat sounds awesome Marina! And also thanks a lot for the art sneak peek! I went to the GameCon last week and had a great time playing the game's open demo.
React!
Reply
39 min ago
Report Post
Load More Comments 9+